Det är inte bara att samhället behöver samtalsaktivism, det längtar efter det

För mig är samtalsaktivisterna en plattform för att på riktigt förändra samhället. Att kunna kasta av sig den bilden vi har av att politik alltid måste vara ett krig. Vi har byggt upp ett samhälle där krigskulturen från internets avhumaniserande debatter letar sig in i den normala debattkulturen. Jag är så trött på att alla samtal om politik och samhället har förvandlats till en gladiatorarena där vi försöker dräpa varandra till publikens nöje. En arena där vinnaren är den som kallat den andre idiot på det mest påhittiga sättet, där det viktiga glömts bort för att kunna trycka ner varandra på kreativa sätt.

 

Politik är för viktigt för att tramsas bort. Vi har växt upp med bilden av att människor är för dumma och impulsiva för att kunna ta till sig offentliga samtal utan att väva in det i förudmjukande underhållningskultur. Men vi har fel. Människor är bättre än så. Vi behöver samtal för att kunna bryta detta. Vi behöver samtalsaktivism.

 

Jag träffade Navid Modiri en höst för lite mer än ett år sedan. Jag hade skrivit en debattartikel om hur våra politiska vinster i offentligheten inte längre kom från att inspirera folk, utan ifrån hur vi försökte förena oss i hat mot de som stod emot oss. Som avhoppare ifrån Sveriges extremhöger kände jag igen taktiken, och blev besviken. Jag hade lämnat en hatisk rörelse med hopp om att kunna bygga en bättre värld. Jag hade hoppats att lämna hatet bakom mig, men märkte att jag inte fick plats i de etablerade rörelserna i samhället. Jag fick känslan av att folk var besvikna på att jag inte ”hatade rätt”. Jag och Navid försökte samla så mycket upplevelser vi kunde, försökte se hur vi kunde bygga något som kunde vara en stabil grund att stå på. Det som slutligen kom ifrån våra samtal och vårt jobb, blev Samtalsaktivisterna.

 

Jag var inte helt beredd på hur det skulle påverka mitt liv. Jag märkte efter ett tag att folk med andra åsikter än mina var inte lika främmande. Jag började kunna förstå hur de tänkte, istället för att bara förstå hur jag skulle vinna över dom i en debatt. Mina relationer blev bättre, och framförallt blev jag bättre i politiska sammanhang då jag inte var hindrad av mina fördomar om andra för att kunna prata med dom. Jag hade blivit samtalsaktivist.

 

Jag tror att med samtalsaktivism så kan vi förändra samhället. Vi har en stor skara människor idag som är otroligt trötta på det politiska klimatet, som inte har något förtroende för samhället och våra företrädare, som är trötta på sandlådenivån inom politiken. Vi har människor som längtar efter att bli inspirerade till att göra gott, men blir nedslagna av faktumet att vi inte längre i samhället vill bygga något själva, vi vill bara riva ner motståndarna. Det är inte bara att samhället behöver samtalsaktivism, det längtar efter det.

 

Tobias Swahn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *