”..för att förstå människors känslor så måste vi lyssna på dem.”

Jag tror att det var när jag scrollade på Facebook som jag såg evenemanget för min första samtalsträff. Jag började följa Navid, dels för att jag tyckte att hans musik var väldigt bra, men också för att jag hade läst en del av det som han hade skrivit.

 

Jag kommer ihåg hur det var att komma in på spiritus mundi första gången. Jag hade absolut inga förväntningar, det hela verkade lite märkligt. Prata om att prata? Mycket underligt. När jag kom in så möttes jag av en väldigt varm atmosfär. Den atmosfären är det jag har tagit med mig sedan dess. Jag tyckte och tycker att känslan av att öppet få prata på det sätt som samtalsaktivisterna bjuder in till är helt fantastiskt. Det är otroligt givande och nästan förslösande att försöka lyssna för att förstå istället för att hitta skillnader i min och min motparts argument. Samtalsaktivisterna har gett mig verktyg för att på ett bättre, mer hälsosamt sätt föra konversationer, hantera konflikter och inte minst föra debatter till att bli diskussioner. Istället för att gå in i debatter övertygad om att jag har rätt så försöker jag vara öppen för att förstå hur andra personer ser på samma problem.

 

När jag går in i diskussioner för att förstå andra så får jag en förståelse som jag inte har känt innan, och kan ofta förstå vad som gör att andra människor känner som de gör. Att förstå att känslor spelar en stor roll för människor är viktigt, men för att förstå människors känslor så måste vi lyssna på dem. Det är det jag känner är det viktigaste som samhället kan lära sig av samtalsaktivisterna, att lyssna på varandra, och att lyssna för att förstå.

 

Caspian Almerud

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *