Pressmeddelande: Vi vill att elever och lärare ska bli bättre lyssnare och skapa förståelse.

Pressmeddelande 31/10 – 16

fotograf-andreas-paulsson-2312

 

 

 

Nu åker Samtalsaktivisterna ut på sin andra turné för att nå ut till ännu fler unga i avsikt att hjälpa till med de utmaningar skolorna står inför. Det kan handla om grupperingar som grundar sig i en känsla av utanförskap, att lärare och elever vill bli bättre på att kommunicera med varandra eller att det finns oförståelse som behöver redas ut.

Vi vill jobba med samtal där vi lyssnar för att förstå och skapar ett utrymme där alla kan vara med och påverka utan rädsla för represalier. Ett rum där vi fritt kan ställa frågor om det som vi tycker är viktigt, allt ifrån “vad är mångkultur” till “vad betyder psykisk hälsa”? Vi hoppas att skolorna ska känna att besöket är givande.

Samtalsaktivisterna i Malmö startades av Navid Modiri och Tobias Swahn som ett projekt genom Reach For Change. Navid och Tobias såg en brist på möten mellan människor och att vi pratar om varandra istället för med varandra. En stor del av problemet är att debatten har kommit att dominera sättet vi pratar med varandra på, vilket har skapat en obalans i samhället där vi polariserar, ökar klyftorna och bara betonar olikheter. Samtalsaktivisterna lär ut andra sätt att samtala och utbildar unga människor i att tala, lyssna och skapa rum där olikheter kan rymmas. Målet är att ha samtal som grundar sig att lyssna och förstå den man pratar med istället för att sitta och planera sitt nästa motargument. Samtalsaktivisterna vill förändra samtalsklimatet för att i förlängningen skapa ett mindre segregerat och mer enat samhälle. Den här gången så åker vi ut utan Navid och Tobias som föreläsare och jobbar istället mer med samtalet.

Här är datum och skolor som vi kommer att besöka:

Måndag 14 november – Drottning Blankas gymnasieskola i Lund.
Tisdag 15 november – Vannhögskolan, Trelleborg.
Onsdag 16 november – Källebergsskolan, Eslöv.
Torsdag 17 november – Sorgenfriskolan, Malmö.
Fredag 18 november – Sundsgymnasiet, Vellinge.

För mer information kontakta Caspian Almerud via mail “caspian@samtalsaktivisterna.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *