Pressmeddelande: Ex-flykting och ex-nazist besöker skolor i Skåne för att motverka främlingsfientlighet och segregation

Pressmeddelande 22 mars 2016

Ex-flykting och ex-nazist besöker skolor i Skåne för att motverka främlingsfientlighet och segregation

Den 4-8 april åker samtalsaktivisten och artisten Navid Modiri tillsammans med kollegan och ex-nazisten Tobias Swahn ut på en skolturné i Skåne för att föreläsa om tolerans och medmänsklighet. De vill motverka den växande polarisering som förekommer i skolor genom att lära ut metoder för samtal. Första stopp blir Rytmus gymnasieskola i Malmö, sedan följer högstadie- och gymnasieskolor i Häljarp, Lund, Trelleborg och Vellinge. Turnén genomförs med stöd från Ikano Bank.

NavidoTobb

Navid Modiri och Tobias Swahn kommer från två helt olika bakgrunder. Navid är född i Iran och kom som flykting till Sverige när han var två år gammal, Tobias är född i Sverige och är före detta nazist. Idag bor de i Skåne och arbetar tillsammans med ”Samtalsaktivisterna i Malmö”. Projektet startades upp av Navid i samarbete med organisationen Reach for Change och går ut på att inspirera och utbilda unga människor i att tala, lyssna och skapa rum där olikheter kan rymmas.

 

Nu åker samtalsaktivisterna Navid och Tobias ut på en skolturné i Skåne för att nå fler unga och hjälpa till med de utmaningar skolorna står inför när allt fler unga upplever utanförskap och växande polarisering på grund av klass, etnicitet och socioekonomiska förhållanden. De lär ut samtal och dialog fritt från dömande där det är tillåtet att ställa frågor om till exempel invandring, mångfald och integration utan att människor blir kallade korkade, rasister eller dåligt pålästa.

 

– De förändringar vi ser i samhället med många nya svenskar har skapat förvirring, avstånd och mer segregation. Det vi upplever nu är att skolorna och eleverna behöver verktyg för att prata om det här, säger Navid.

 

Tobias Swahn har tidigare varit engagerad i Sveriges högerextrema och nazistiska rörelser. I dag arbetar han aktivt för att motverka segregation och polarisering och är övertygad om att vi måste ändra hur vi pratar med varandra för att ändra samhällsklimatet.

 

– Vi lever i ett av världens mest polariserade länder, åsiktsmässigt. Så som vi kommunicerar idag är att vi samlar oss i olika åsiktsgrupper och kastar så mycket skit på varandra som möjligt. Navid och jag lär ut samtal som grundar sig i att lyssna och förstå istället för att vinna, säger Tobias.
Den 4-8 april besöker Navid och Tobias högstadie- och gymnasieskolor i Malmö, Häljarp, Lund, Trelleborg och Vellinge och utbildar både elever, lärare, rektorer och skolpersonal. Skolturnén är starten på att långsiktigt samarbete med skolor i Skåne och i förlängningen även i resten av Sverige. Turnén genomförs med stöd från Ikano bank.

 

Skolturnén:
Måndag 4 april – Rytmus gymnasieskola i Malmö
Tisdag 5 april – Sandåkerskolan i Häljarp
Onsdag 6 april – Vipeholmsgymnasiet i Lund
Torsdag 7 april – Pilevallskolan i Trelleborg
Fredag 8 april – Sandeplanskolan i Vellinge

 

Navid Modiri
Navid Modiri är kommunikatör, föreläsare och artist. Han har sedan flera år aktivt arbetat för ett mer inkluderande Sverige, och varit med och startat initativ som Ett Sverige För Oss Alla, Sverige 3.0, Samtalsaktivisterna i Malmö tillsammans med Reach for Change, och nu senast Integratörerna och Näringslivsuppropet i Malmö. Navid föreläser och arbetar med företag kring ämnena mångfald och integration. Han har blivit nominerad för Diversityindex mångfaldspris 2015 i kategorin etnicitet och är aktuell med Navids guide till mångfald – en mångfaldsskola som innehåller 12 korta lektioner kring mångfald i vardagen.

 

Navid skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook i samband med att id-kontrollerna för att resa in i Sverige trädde i kraft. Inlägget ”Hej syster” kan ses som ett välkomstbrev till flyktingar och har delats över tiotusen gånger och gillats av mer än femtiotusen människor. Läs inlägget här. 2014 spelade Navid golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och sommarpratade i P1 om vikten av att prata med varandra. Navid Modiri är dessutom aktuell med nya musikprojektet ”Miss Rafiki”. Första singeln ”Kintsugi” släpptes i december och senare i vår kommer EP:n ”Universum/Darling”.

 

Tobias Swahn
Tobias Swahn började som sextonåring att engagera sig i extremhögern och uttryckte sina radikala åsikter både i samtal, på Internet och i rekrytering av unga till rörelsen. Idag är han en del av Samtalsaktivisterna i Malmö, föreläser och arbetar tillsammans med Navid för ett inkluderande Sverige. Han arbetar också med att få in unga svenskfödda i arbete.

 

Samtalsaktivisterna och skolturnén
Samtalsaktivisterna i Malmö startade Navid Modiri tillsammans med organisationen Reach For Change, då man såg en brist på möten mellan människor och att vi pratar om varandra istället för med varandra. En stor del av problemet är att debatten har kommit att dominera sättet vi pratar med varandra på, vilket har skapat en obalans i samhället där vi polariserar, ökar klyftorna och bara betonar olikheter. Samtalsaktivisterna lär ut andra sätt att samtala och utbildar unga människor i att tala, lyssna och skapa rum där olikheter kan rymmas. Målet är att ha samtal som grundar sig att lyssna och förstå den man pratar med istället för att sitta och planera sitt nästa motargument. Samtalsaktivisterna vill förändra samtalsklimatet för att i förlängningen skapa ett mindre segregerat och mer enat samhälle.

 

Den 4 april, 2016 åker samtalsaktivisterna Navid Modiri och Tobias Swahn ut på en skolturné i Skåne för att motverka den främlingsfientlighet och segregation som finns i skolor idag.

 

För mer info och pressbilder
http://roa.se/komiker/navid-modiri/
Navid Modiri hemsida navidmodiri.com

 

För att boka intervju med Navid Modiri och Tobias Swahn, vänligen kontakta:
Natalie Pettersson, ILES PR
natalie@iles.se, 076 867 10 60

 

För övriga ärenden rörande Navid Modiri och Tobias Swahn, vänligen kontakta:
Evelina Minberger, Roa
evelina@roa.se, 070-289 21 22

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *