Oavsett vilka övergrepp som sker behöver vi prata om det med respekt

Klockan är 18.00 den 16:e februari 2016 och jag står tillsammans med 30 personer i ett stort rum i Spiritus Mundis lokaler i centrala Malmö för att prata om ett, för många människor, känslomässigt laddat ämne. De senaste månaderna har det i Sverige och i världen talats mycket om de övergrepp som skedde i Köln på nyårsnatten och en annan händelse under en festival i Stockholm för en tid sedan. Flertalet kvinnor anmälda sexuella övergrepp och vid ett tillfälle menade många på att dessa övergrepp genomfördes av unga ensamkommande män på flykt från sina hemländer. Vid senare tillfällen visade det sig att den historien inte var uttalad på det sätt vi trodde.
 
Många den senaste tiden pratat, skrikit, bråkat, argumenterat och engagerat sig i de samtal som uppstått kopplat till händelserna. Flera av dem dyker upp till Samtalsaktiviternas Öppna samtal i Malmö och nu står vi här och ska prata med varandra.
 
Att vara Samtalsaktivist handlar om att hjälpa och träna människor i att kunna prata med varandra, lyssna på varandra och att skapa trygga rum där vi kan hantera ämnen, samtal och konflikter utan att bli aggressiva mot varandra, använda våld eller ha ihjäl den andre. Det låter som något som vi civiliserade människor redan borde kunna hantera men så är inte fallet. De 30 personerna som dykt upp här ikväll känner ett stort behov av att prata om det som har hänt men verkar också vilja prata om tonen i samtalet som följde efter händelserna. De är inte nöjda med varken samtalet i traditionella medier, politikernas sätt att hantera det eller det efterföljande kriget i sociala medier.
 
När vi checkar in i rummet med varandra så är det många som anger nyfikenhet som en anledning till varför de är här men också en angelägenhet om att få prata och lyssna i ett samtal om övergrepp utan att själva bli attackerade, missförstådda eller anklagade. Samtalsaktivisterna i Malmö har sen hösten 2015 anordnat öppna samtal, skolbesök och samtalsledarträningar och jag har tidigare arbetat med detta på andra håll också men sällan upplevt en så mjuk och inlyssnande ton som här ikväll. Det är som att deltagarna är extra inkännande och respektfulla med tanke på ämnets karaktär. De lämnar plats, lyssnar noga på vad de andra säger och kommer med följdfrågor istället för att försöka döda motståndarens argument med egna pilar.
 
Att anordna samtalet är inget politiskt ställningstagande och vi i Samtalsaktivisterna har ingen politisk agenda där vi ställer oss på den ena eller andra sidan i debatten om händelserna. Det betyder inte att vi inte har åsikter eller värderingar. Tvärtom. Våra värderingar driver oss till att varje dag skapa samtal och rum där människor kan ha trygga konversationer, prata med varandra på ett mer respektfullt sätt och lyssna på varandra för att förstå.
Oavsett ämne. Oavsett vad som har hänt. Oavsett vad det gäller så behöver vi kunna prata med varandra. Med känslan i ena handen och respekten i den andra.
 
Samtalet fortsätter.
Med värme / Navid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *