Hej kompis! Vad vill du prata om idag?

För snart ett år sen startade vi upp med en dröm om ett samtal som gick över parti och grupperings gränserna. Vi ville se offentliga samtal som skulle vara likt honung för själen. Samtals och Trivselprinciper skrevs in i den helige Samtalsbok och vi drev en kampanj för att upplysa Sverige att vi nu slog upp våra dörrar! Vi har sen starten haft Öppna Samtal för allmänheten och på skolor där vi skapat utrymme för samtalen som vi känner att vi saknar i samhället.

 

Vad är ett öppet samtal?

Öppna Samtal är kärnan i Samtalsaktivisternas aktiviteter. Ett format som skapar samtal genom ett tryggt rum. Vi vill främja en trygg och skön miljö där människor tillåts experimentera och lära av varandra. De öppna samtalen varar 2 timmar, och börjar med en incheckning där vi bjuder in deltagare att dela med sig av sin dag. Hur mår du idag? Vad hoppas du på av dagen? Genom svaren på frågorna så synkas rummet och gör deltagarna uppmärksamma på varandras närvaro. Vi presenterar sedan våra Trivselprinciper som är designade för att synka våra förväntningar av varandra och rummet. Att vara mån om sig själv och sin omgivning, och att öppna upp för samtalet. Efteråt så har vi speed-dating för att mjuka upp samtalsmusklerna. När vi känner att rummet är avslappnat så presenteras samtalsprinciperna, för att sen stiga in i runda bordssamtal. Grupper på ungefär 5 personer sitter vid ett eget bord och får prata om en fråga vi ställer till dom, exempelvis “Vad händer med en människa som inte känner sig lyssnad på?”. Med hjälp av varandra och de principer vi presenterat så får deltagarna prata fritt om hur de känner inför ämnet. Anekdoter och tankar möts, medans värdarna finns till som en resurs för deltagarna. Dagen avslutas med en utcheckning med fråga i stil med “vad tar jag med mig ifrån idag?” De Öppna Samtalen är till för allmänheten, och är gratis för alla oavsett ålder och livssituation.

 

Vad gör Samtalsaktivisterna?

Vi tror på att kollektivet vet bäst och vi vill tjäna samhället genom att skapa platser för människor att samtala på. Debatt har absolut ett syfte och vi hoppas på att kunna komplettera de samtals-strukturer som redan existerar och genom det skapa ett lugnare samtalsklimat.

 

Den 9:e Maj hade vi ett öppet samtal om sexuella normer, ett av de många Öppna Samtal vi har för allmänheten. Ett känsligt och högst relevant ämne i sig. Det var också första gången vi på Samtalsaktivisterna haft ett samtal på engelska. Det goda samtalet ter sig universalt och vi fann snabbt att vi människor oavsett bakgrund kunde respektera varandras olikheter trots ett ämne som har stämpeln “känsligt”. Rummets väggar nästan buktade utåt av hur mycket stigman som möttes, men kvar var ändå en otrolig känsla av ömsesidig respekt och förståelse. Icke binära och cis normativa delade rummet och en känsla av tillhörighet.  En video från detta Öppna Samtal finns här: 

 

 

I mars hade vi en skolturné där vi åkte runt i Skåne för att hålla samtal på grundskolor och gymnasier. Tobias Swahn och Navid Modiri, ex-nazisten och ex-flyktingen öppnade upp med sina historier under samtalen på skolorna, och efteråt gick vi in i Öppna Samtal med eleverna. På det stora hela så var det en lyckad vecka med ett mycket gott mottagande ifrån de skolor vi besökte.

 

Just nu går Samtalsaktivisterna en hel del strukturella förändringar, och även om året har varit otroligt häftigt så har det tagit på krafterna. Vi är fyra eldsjälar som driver Samtalsaktivisterna; ett projekt som vi nu ska bygga en organisation av.

 

Vi står inför en ny “termin” och vi har planerat en nystart till hösten där vi vill bjuda in till nya samtal, och vi behöver flera frågor. Vad vill du prata om? Har du ett ämne du vill ha ett Öppet Samtal kring? Vad tycker du är viktigt att prata om i Sverige 2016?

 

Samtalet fortsätter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *