Om

Vanliga frågor

Samtalsverktyg

Press & media

Varför heter ni Samtalsaktivisterna?

För att vi tror att samtalet är något du aktivt gör. Att prata aktivt, lyssna aktivt och aktivt bjuda in betyder att du gör det genomtänkt och medvetet istället för att bara låta det hända. Då kan du också välja på vilket sätt du väljer att prata, lyssna och bjuda in.

Varför just samtal?

Om vi ska leva tillsammans behöver vi också prata med varandra. För att förändra samhället behöver vi förändra samtalet.

Vad löser vi genom att prata?

Att prata eller samtala är inte lösningen på några problem utan ett tillvägagångssätt att hitta fler lösningar tillsammans.

Vad skiljer era samtal från andra samtal?

I samtal med andra människor fokuserar vi ofta på vad vi ska säga istället för att lyssna för att förstå den som talar. Det är vanligt att vi prata med varandra genom att argumentera eller ta reda på vem som har rätt eller att komma fram till ett svar. I våra samtal lägger vi fokus på att lyssna för att förstå och att turas om att ge och ta plats i samtalet. Samtalen leder inte fram till några svar, rätt eller fel utan resonerar kring och pratar om saker för att släppa fram fler perspektiv, tankar och skapar större förståelse.

Behövs det verkligen ett projekt till?

Samtalsaktivisterna är inget projekt. Vi har en 500-årsvision med syfte att tillgängliggöra de närvarande samtalen och de respektfulla mötena mellan människor och göra det oberoende av plats, team eller organisation. Samtalsaktivism är någonting som skapas och utvecklas av människorna som utövar den oavsett om det sker i skolan, på arbetsplatsen eller på familjemiddagen. Det goda samtalet är till för alla och vårt mål är att alla ska ha tillgång till trygg och välpaketerad samtalsledning – alltid.

Vad har ni för politisk tillhörighet?

Samtalsaktivisterna är partipolitiskt och religiöst obundet.

Är ni en sekt?

Nej. Sekter tillber ofta en person eller en högre makt. Vi tror på det goda samtalet och att människor genom att prata och lyssna på varandra bättre kan komma närmre varandra.

Jag har hört att man måste stänga av mobilen på era samtal, varför?

Tänk att du sitter och pratar med någon och plötsligt ringer deras eller din mobil. Mobiltelefoner är bra på många sätt men eftersom vi tror att samtalet behöver närvaro och fokus så vill vi att du under våra samtal stänger av din mobiltelefon. Behöver du ringa ett samtal får du gärna gå ut och göra det och stänga av din mobil innan du kommer in igen.

Måste man prata om man är med på ett samtal?

Du måste ingenting. Samtalsaktivisterna bjuder in till samtal. Vi tvingar ingen. Om du vill komma på ett samtal och bara lyssna är du jättevälkommen att göra det. Kom ihåg att du även om du inte vill prata är välkommen att ställa frågor till någon annan som pratar.

Får man säga obekväma saker på samtalen?

Du får säga obekväma saker på samtalen och vara beredd på att du kan få lika obekväma svar.

Finns det saker man inte får säga på samtalen?

De lagar och regler som gäller i resten av Sverige gäller såklart under våra samtal också.

Vad pratar ni om på samtalen?

Det vi behöver prata om.

Vem får vara med på samtalen?

Alla.

Måste man anmäla sig?

Ja.

Kostar det något att vara med?

De öppna samtalen är kostnadsfria.