Apa se apa gör – Inspirationsdagen

Det är lustigt det där med kommunikation; hur vi tar det lite för givet och utgår ifrån att det vi gör är gott nog. Eller ja, vi gör det fram tills vi blir kritiserade. Den där inre rösten växer sig starkare och starkare. Du vet den där rösten som hela tiden pratar med dig om det som händer. “Åhh vad jobbigt” eller “det här går inte”. Vad som en gång var en blank kanvas av möjligheter, är plötsligt fylld med tvivel. Det kan vara tufft att bygga organisation. Att ha en vision som en kan gå emot är inte svårt att skapa, utan det kluriga är att kommunicera och synka ett team kring samma vision. Vikten av att kommunicera självsäkerhet och inge en känsla av “jag vet vad jag sysslar med” blir fundamentalt för att kunna komma vidare. En vill sälja en tjänst med en vikt vid “jag är en expert”. Vi är 4 som arbetar fulltid på Samtalsaktivisterna just nu, alla kompetenta Samtalsledare, och vi brinner verkligen för det vi gör. Och precis som att en brasa behöver matas med bränsle så behöver inspiratören inspireras.

 

Vi kom överens om vilka vi ville lyssna på, datumet blev satt och vi såg fram emot att inspireras av ett gäng coola kids. Och den malande känslan av “men borde vi inte..” satt där som kladdig spaghetti på köks-skåpet. “Borde vi inte bjuda in fler personer till dagen?” Med en vecka på oss drog vi ihop ytterligare 40 personer som ville haka på och inspireras. Dagen gick ifrån en intern-utbildningsdag till ett offentligt evenemang. Med handen på hjärtat; vi kunde inte ha varit nöjdare.

 

Inspirationsdagen körde igång en tisdag den 7 Juni där vi tillsammans med 40 andra gäster tog plats i en cirkel på Spiritus Mundi. Det var lite pirrigt för oss att vara deltagare istället för samtalsledare och samtidigt skönt att få stänga ögonen och bli ledda.
Micco Grönholm pratade om hur logik och rationalitet inte lägger grunden för våra beslut utan besluten tas av vad han kallar “apan”. Den delen av hjärnan som utvecklades innan vi blev moderna människor. Rationalitet är en efterkonstruktion och påverkar egentligen inte besluten.
Anders Hallberg drog fram hjälten i oss och visade oss vikten av att tro på sig själv. Alla har en historia att berätta där vi är hjältar. Vi behöver inte se utåt för att bli inspirerade utan ibland kan vi se inåt för att hitta inspirationen vi behöver för att ta oss vidare.
Suzan Arslan’s del handlade om empati; vikten av att känna med och för varandra. För att fylla varandras behov behöver vi också förstå vad behoven är.
Tor Hansson pratade om olika perspektiv och hur enkelt talang kan förbises på grund av fördomar. Om pojken som blev en projektledare, och hur en hjälte föddes ur en känsla av fientlighet.
Victoria Palm satte ord på känslorna som uppstår i situationer när vi behöver hjälp som mest. Hur sårbarhet kan lägga grunden för styrka och att ingenting är omöjligt så länge vi erkänner vår omgivnings villighet att hjälpa till.
Pontus Ströbäck började med att verbalt kasta bajs på väggen. Vi skulle chockeras och inse hur lite det betyder för omgivningen att vi begränsar oss själva. Kicka loss och lek med din publik!
Björn Lindeblad var grädden på moset. Vi fick ett skönt samtal om sårbarhet, kampen med egot och hur vårt inre vill växa med omgivningen. Stilfullt ledde han oss sedan in i en 30 minuters meditation.

 

Såhär efteråt sitter vi fortfarande med en lustig känsla där gränsen mellan inspiratör och deltagare ter sig lite luddig. Kontrasterna mellan varje individ som talade; ett muntligt äventyr där varje talare hade en ny värld vi kunde utforska tillsammans. Inspiratören som nästan sätter sig ner för att lyssna in deltagaren; deltagaren som total provoceras av inspiratören. Det var häftigt att sitta med och få se andra människor öppna upp sig.

 

Spontant så stod tre saker ut för oss.
Vikten av lekfullheten; det medmänskliga att bjuda in till ett rum med andra människor.
Hur viktigt det är att lyssna in behov och fylla rummet med människor som tillgodoser varandras behov.
Kollektivet har ofta svaren på de frågor som individen bär på, och allt som behövs är möjligheten att få fylla behovet.

 

Det vi tar med oss är en tacksamhet för allas engagerade närvaro. Hur fint det var att få dela rum med er, och även de förbättringar vi kan göra till nästa gång. Från oss alla till er alla; tack så hjärtans mycket för er närvaro! Det var ett sant nöje att få hålla rum och hänga med er en stund.

 

Nästa inspirationsdag kommer att vara den 22/8! Save the date och hoppas vi ses!

 

Med värme

 

Samtalsaktivisterna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *